Teljesítmény Diagnosztika (Kerékpáros/Futó)

Teljesítmény-diagnosztika Tudnivalók

Teljesítmény diagnosztika minden állóképességi sportágban hasznos lehet, függetlenül attól, hogy milyen szinten űzzük az adott sportágat.

Amatőröknél, család, munka mellett, a szabadidő rovására, rekreációs célból, vagy teljesítmény orientáltan, rendszeresen sportolóknál kiemelten fontos az edzésidő megfelelő kihasználása. Fejlődni hatékonyan, tervszerűen, az egészség megóvása mellett.

Ehhez első lépés egy komplex teljesítménydiagnosztikai vizsgálat, mely során sok fontos és informatív adattal gazdagodunk az edzésmunkánkkal és az aktuális állapotunkkal kapcsolatban.

Alapfeltételek

  • Terheléses vizsgálatot kizárólag egészséges, kipihent állapotban szabad végezni.
  • A tesztet megelőző 48 órában sem kemény, hosszú edzésen sem versenyen, nem szabad részt venni. -A glikogénraktáraknak normál töltöttségi szinten kell lenniük, a felmérést megelőző 2-3 órában étkezzünk, mint edzés, verseny előtt, extra figyelmet nem igényel.
  • A tesztet megelőző napokban kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás!
  • Kerüljük a teszt előtti napokban az alkohol és a teszt napján a koffein fogyasztását. Ha a reggeli kávé a napi rutinunk része, nyugodtan fogyaszthatjuk még reggel.
  • Kiemelt figyelmet fordítsunk a megfelelő hidratációra, fogyasszunk elegendő folyadékot a tesztet megelőző napokban és a mindennapokban is.

A diagnosztika menete

Antropometriai vizsgálatok: Testmagasság mérés, Testösszetétel analízis Bioelektromos Impedancia mérleggel, Kaliperes bőrredőmérés

Meghatározott paraméterek: Testtömeg, testzsír százalék, zsigeri zsír, izomtömeg, zsírtömeg, ásványi anyag tartalom (csonttömeg), hidratáció (víztartalom), izomegyensúly, alapanyagcsere, metabolikus kor.

Kardiológia: Vérnyomás, HRV, SpO2 (véroxigén), vércukor, bázislaktát.

  • Aerob anyagcsere teljesítmény meghatározása
  • Individuális küszöbértékek meghatározása:

LT, IAS, FTP, ANS, Vita Maxima

Individuális intenzitási zónák meghatározása: Pulzus és watt alapon (tempó)

Elite, U19, WElite: 100w – 3’- 20w

WU19, U17: 80w – 3’- 20w

WU17, U15: 60w – 3’- 20w

A teszt Wahoo Kickr Bike professzionális kerékpáros ergométeren történik.

A terhelés 3 percenként 20 wattal növekszik egészen maximális erőkifejtésig. Minden 3 perces lépcső végén kapillárisból vett vércseppből állapítjuk meg a laktát értékeket.

A teszt professzionális futószalagon történik. A terhelés 3 percenként 2 km/h-val növekszik egészen maximális erőkifejtésig. Minden 3. percet egy perc pihenő követ, amikor kapillárisból vett vércseppből állapítjuk meg a laktát értékeket.

Futó teszt:
Futó felszerelés, tiszta futócipő, törölköző, kulacs, zuhanyzáshoz felszerelés. A teszt időtartama: 1.5-2 óra edzettségi szinttől függően.
 
Kerékpáros teszt:

Kerékpáros rövidnadrág (Mez), kerékpáros cipő, törölköző, kulacs, zuhanyzáshoz felszerelés. A teszt időtartama: 1.5-2 óra edzettségi szinttől függően.